Index Vakbarát Hírportál

Bulgária három év múlva bevezetheti az eurót

2018. június 13., szerda 09:46

Bulgária egy éven belül csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez és a bankunióhoz – jelentette be Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter. Ebben az árfolyamrendszerben két évet kell eltöltenie egy országnak, mielőtt bevezetheti az eurót. 

Az  ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sáv középre kerül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) is figyelmeztette korábban Bulgáriát arra, hogy először a bankunióhoz kell csatlakoznia, és ezzel vezető bankjait az EKB ellenőrzése alá kell helyeznie, és csak ezután kellene belépnie az ERM-2 árfolyamrendszerbe. A bolgár pénzügyminiszter szerint azonban az egyik nem feltétele a másiknak. 

Bulgária már közel két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát, a pénzügyminiszter szerint az ország erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, amelyek mindegyike megfelel az euróövezeti tagság feltételeinek. Bulgária államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció és ez az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa. Viszont ez az EU egyik legszegényebb és legkorruptabb országa is.

Rovatok