Index Vakbarát Hírportál

Élesedik a kereskedelmi háború Kína és Amerika között

2018. június 15., péntek 11:49

Donald Trump amerikai elnök döntött, Washington életbe lépteti az importvámot, amely 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket érint - írja a CNBC. Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba. Trump akár már pénteken bejelentheti a döntést. A 25 százalékos vámmal sújtott termékek listáját pedig a jövő héten hozzák nyilvánosságra. A vámok nagyjából 50 milliárd dollárnyi kínai terméket érintenének. 

A kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken tartott sajtóértekezletén jelezte: a washingtoni döntést azonnali kínai ellenlépés követi.

Trump már egy ideje elkezdte a kereskedelmi háborút Kínával, először a mosógépekre, az acélra és a telekommunikációs termékekre kivetendő 25 százalékos védővámokról döntött. A vámokat viszont most vezetnék csak be, ezzel fordulna élesbe a gazdasági harc Kína és az Egyesült Államok között. 

Washington állítólag elsősorban azokat a termékeket sújtja vámmal, amelyeknek az előállításához szükséges tudást részben illegálisan szerezte meg Kína, bármit is jelentsen ez. Trump többször bezsélt arról, hogy az Egyesült Államok 500 milliárd dolláros kereskedelmi hiánya Kínával szemben túl nagy, ezt le kell faragni. Amúgy ez tényleg túl nagy, annyira, hogy nem is ekkora az USA hiánya, hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

A kereskedelmi csatározással amúgy már nagyjából a fél világot megfenyegette, többek az Egyesült Államok partnereinek számító Kanadát és az EU-t. Szóba került például a német autók megvámolása, ami a magyar gazdaságot is nagyon rosszul érintené

Peking már korábban is határozottan tiltakozott a tervezett intézkedés ellen, ami szerinte "a piaci egyensúly kibillenéséhez vezet". A minisztérium akkori közleménye szerint "nem fogunk ölbe tett kézzel ülni és nézni, hogyan sértik meg Kína törvényes jogait, azonnal ellenlépéseket teszünk".

Sok elemző értetlenül áll az előtt, hogy miért pont most akarja Trump és kormánya bevezetni a Kína elleni védővámokat, pár nappal a történelmi Trump - Kim Dzsongun találkozó után. Kína ugyanis nagyon komoly befolyással bír Észak-Koreára, így fontos szereplője a koreai nukleáris leépítésnek is, akivel nem túl jó ötlet pont a koreai folyamat kezdetén alaposan összeveszni. 

Rovatok