Index Vakbarát Hírportál

Trump magas adóval fenyegeti az USA-ból kivonuló Harley-Davidsont

2018. június 26., kedd 16:09

Donald Trump nem jár örömtáncot, amiért az általa kezdeményezett kereskedelmi háború arra sarkallja az egyik ikonikus amerikai céget, hogy gyártási folyamatai egy részét elvigye az USA-ból. Az elnök szerint a Harley-Davidson, ami hétfőn jelentette be távozását, csak kifogásként használja fel a büntetővámok ügyét, hiszen már korábban megkezdte a kiszervezést a fejlődő országokba.

Trump példaként hozta fel a hamarosan megnyíló thaiföldi motorgyárat, ahova a korábban a Kansas City-ben folyó gyártás nagy részét helyezi át a cég. Az elnök Twitteren is osztani kezdte a Harley-t, arról posztolt, meglepte a döntés, és azt is kilátásba helyezte, hogy a jövőben csak magas adó megfizetésével árulhatnák az USA piacára visszahozott motorjaikat. 

A Trump által az uniós vasra- és acélra kivetett magasabb vámokra válaszul az EU néhány legendás amerikai exportcikkre tett büntetővámot, a szórásba a Harley-Davidson is belesett. A lépés átlagosan mintegy 2,2 ezer dollárral emelte meg motorok európai árát. A HD közel 40 ezer motorkerékpárt értékesített 2017-ben az Európai Unióban, az Egyesült Államok után a legnagyobb piacán. Az új vámszabályok számításaik szerint évi 90-100 millió dollárral rövidítenék meg a céget, ha továbbra is az USA-ból hoznák a motorokat. 

Rovatok