Index Vakbarát Hírportál

Juncker üzent: elmegy Trumphoz

2018. június 27., szerda 15:02

Bár eddig inkább az Egyesült Államok jött ki rosszul az Európa ellen is megindított kereskedelmi háborúból, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kész segíteni a gyors rendezését.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a lehető leghamarabb Washingtonba kíván utazni, hogy találkozzon Donald Trump amerikai elnökkel a kereskedelmi háború ügyében.

Trump még múlt pénteken hívta meg az európai politikust, a meghívás elfogadását maga az Európai Bizottság jelentette be.

Eddig az Egyesült Államok szív

Mindez azért volt némileg meglepő, mert nem sokkal korábban Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa még arról beszélt, hogy pillanatnyilag nem aktuális a tárgyalás az Egyesült Államokkal.

Bár Trump vélhetően nem fog gyors visszavonulót fújni, eddig inkább az Egyesült Államok került rosszabb helyzetbe.

A Harley-Davidson amerikai motorgyártó például már bejelentette, hogy az eddigi amerikai gyártásának egy részét áthelyezi Európába, hogy így elkerülje a vámok egy részét.

Juncker célja

Az Európai Bizottság Juncker utazásának céljáról annyit árult el, hogy az elnök kísérletet fog tenni arra, hogy a kereskedelmi nézeteltéréseket - a növekvő feszültségek ellenére - barátságos módon oldja meg. Gyors eredmény nem várható, még akkor sem, ha Trump kereskedelmi háborúját alapvetően vesztes politikaként éli meg az amerikai gazdaság is.

A Bank of America Merrill Lynch például szokásos havi alapkezelői felmérésében arról klrdezte meg a Wall Street legfontosabb vagyonkezelőit, hogy mit tartanak most a tőkepiacokra leselkedő legfontosabb veszélynek.

A válaszadók

Az összes válaszadó mindössze 20 százaléka nevezett meg csak más kockázatot, ők jellemzően valamelyik geopolitikai feszültséget (Szíria, Jemen, Irán, Észak-Korea) emelték ki.

(Borítókép: Juncker és Trump a G20 csúcstalálkozón Hamburgban 2017-ben - fotó:  Sean Gallup / Getty Images Hungary)

Rovatok