Index Vakbarát Hírportál

Százmilliókkal tartoznak ismeretleneknek a képviselők

2018. június 27., szerda 08:41

Több mint háromszázmillió forinttal tartoznak ismeretlen magánszemélyeknek az országgyűlési képviselők – szedte össze a G7 a képviselők legfrissebb, az új parlament megalakulását követően leadott vagyonnyilatkozata alapján. Sokuk évek óta képtelen törleszteni, mások nagy összegeket faragnak le belőle ismeretlen bevételi forrásból. 

A magánkölcsön intézménye arra is szolgálhat, hogy leplezze a megmagyarázhatatlan gazdagodást. Ha egy politikus magánszemélytől vesz fel kölcsönt, az korrupciós, illetve akár nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, hiszen nem tudni, hogy a kölcsönadó kért-e valamilyen szívességet cserébe.

A parlamenti képviselők egy része ugyanakkor nem szégyellős, ha a hitelnek erről a formájáról van szó: a toplistások 10-20-30 millió forintokkal lógnak titokzatos magánembereknek a vagyonnyilatkozatuk szerint. Az adatok alapján a kormánypárti politikusok hajlamosabbak ismeretlenek felé eladósodni, mint az ellenzékiek: miközben a kormánypártiak parlamenti aránya kétharmados, addig az ismerősöknek tartozó képviselők négyötöde fideszes vagy KDNP-s politikus. Az össztartozás idén nyáron 323 millió forintot tett ki.

A legtöbb pénzzel, 34 millió forinttal Szatmáry Kristóf tartozik még úgy is, hogy tavalyhoz képest eltűnt 34 millió forintnyi adóssága. Hogy ezt miből fizette vissza, nem tudni, érdekeltségeinek céges beszámolóiból ugyanis nem látni, hogy ekkora összegre tett volna szert, azt pedig nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában, mennyit kapott az egyik céges érdekeltségének eladásáért. 

Törlesztett valamicskét az időközben milliárdosként comingoutolt Lázár János, aki két éve még negyvenmillióval lógott, ma már csak harminccal.

A többi toplistás azonban notórius nem törlesztő: 

Az ellenzéki képviselők közül az MSZP-s Burány Sándor lóg négymillióval valakinek, a jobbikos Ander Balázs 1,4, Sneider Tamás 3,5, míg a függetlenné vált Dúró Dóra 7,5 millióval tartozik. A PM-es Szabó Tímea évek óta tartozik négymillió forinttal.

A lap megkereste a képviselőket a magánkölcsönök ügyében. L. Simon Lászlón kívül senki sem válaszolt, de ő is csak annyit, hogy ez magánügy, nem kívánja kommentálni. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Százmilliókkal tartoznak ismeretleneknek a képviselők

A kormánypártiak élen járnak a korrupciós kockázatot jelentő gyakorlatban. Rogán és Szijjártó évek óta képtelen törleszteni.

652 · Jun 27, 2018 08:41am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Rovatok