Index Vakbarát Hírportál

A General Motors is leépítéseket fontolgat Trump védővámjai miatt

2018. június 29., péntek 22:30

A General Motors bejelentette, hogy a Trump-adminisztráció által fontolgatott újabb védővámok arra kényszeríthetik a céget, hogy leépítéseket hajtson végre munkaerőt és költségeket illetően Amerikában, írja a New York Times.

A kereskedelmi tárcának küldött kommentárjában az autógyár azt írta, a vámok dollárezrekkel drágíthatják meg az autók árait, ami a kereslet visszaeséséhez vezethet. 

Trump májusban rendelt el egy kutatást, hogy az importált autók és alkatrészek jelentenek-e akkora nemzetbiztonsági kockázatot, hogy 25 százalékos vámot vessen ki rájuk. Ha így dönt, az erősíti a globális kereskedelmi háborút. 

Az autógyárak különösen érzékenyek az importált fémek áraira, hiszen azokat is használnak az autók előállításához. Az elnök fenyegetése, miszerint kilép az Észak-Amerikai szabadkereskedelmi egyezményből, szintén drágulást hozhat az ellátási láncban.

“A megnövelt importvámok egy kisebb GM-hez, egy csökkentett itthoni és külföldi jelenléthez vezethet ennek az ikonikus amerikai cégnek, és amerikai munkahelyeket veszélyeztet" - írták. Hozzátették, hogy a vámok olyan kereskedelmi korlátokat állíthatnak, amelyek növelik a költségeket, hátrányt jelent a versenyben az olcsóbb munkaerőt adó országokban, és olyan kereskedelmi környezetet teremt, amelyben a GM-et büntethetik majd más piacokon", írták. 

További következmény lehet a kevesebb befektetés, kevesebb álláshely és alacsonyabb bér, írták. Mindez késleltetheti az új technológiák kifejlesztését, és veszélybe sodorja az USA vezető szerepét az autóipar jövőjében, írták a levélben.

A General Motorsnak 47 gyáregysége, 25 alkatrészüzeme, és 110 ezer alkalmazottja van Amerikában.

Pár napja a Harley Davidson fenyegetett  ugyanezzel. 

Rovatok