Index Vakbarát Hírportál

A magyarok negyede nem szereti a lakását

2018. július 3., kedd 15:20

A magyarok 7 százaléka teljesen elégedett a lakásával, 65 százalékuk néhány dolgot változtatna, 23 százalék inkább elégedetlen, 5 százaléknyi válaszadó pedig kifejezetten elégedetlen a környezetével. Minden harmadik válaszadó a nappaliját és konyháját építené át – derül ki az IKEA országosan reprezentatív, fogyasztói szokásokat feltérképező kutatásából.

A felmérésből kiderül, hogy a magyarok nagyon szeretnek otthon lenni: a kikapcsolódás Magyarországon általában passzív, otthon töltött pihenést jelent.

A megkérdezettek 85 százaléka szabadidejét legszívesebben számítógépe előtt, vagy zenehallgatással, főzéssel, házimunkával tölti, de a családi és baráti összejövetelek fő színhelye is mindig az otthon.

A lakások átlagos alapterülete viszont elég kicsi, emiatt a rendetlenség és a zsúfoltság állandó probléma. A rendetlenség további problémákat szül: az embereknek csaknem a fele (49 százaléka) mondta, hogy az otthoni viták tárgya többnyire a lakásban kialakuló káosz.

A magyarok jellemzően csak akkor költenek lakberendezésre, ha albérletbe, saját lakásba vagy az előző otthonukhoz képest nagyobb élettérbe költöznek, de sokan gyakran abban sem biztosak, hol is kezdjék az átalakítást, illetve hogy mihez kezdjenek régi bútoraikkal. A többség – sokszor tévesen – azt gondolja, hogy csak nagyobb összegből lehet megvalósítani a kívánt változtatást, holott például tárolási rendszerek akár már 4000 forinttól is elérhetőek. Továbbá sem az idejét, sem az otthona alapterületét nem látja elegendőnek hozzá. Ez egybevág az IKEA negyedik Élet otthon kutatásának tavalyi eredményeivel, amelyből kiderül, hogy

az emberek ötöde tart attól, hogyha egyszer nekikezd lakása megújításának, akkor sosem fejezi be azt.

A KSH 2016-os lakáspiaci tanulmánya alapján itt írtunk erről a témáról részletesebben.

Rovatok