Index Vakbarát Hírportál

3500 forinttal emelkednek az átlagos nyugdíjak jövőre

2018. július 9., hétfő 09:03

Jövőre 3500 forinttal 134 ezer forintra emelkedik majd egy átlagos havi nyugdíj - ez derült ki abból a válaszból, amelyet Rétvári Bence Emmi-államtitkár adott egy ellenzéki képviselő amúgy nem igazán erre vonatkozó kérdésére. 

Sneider Tamás jobbikos képviselő eredetileg Kásler Miklós emberi erőforrás-minisztertől szerette volna megtudni, hogy "Milyen lépéseket kívánnak tenni annak érdekében, hogy több mint egy emberöltőnyi munka után a férfiak számára is elérhető valóság legyen a méltóságban megélt nyugdíjas lét?" A kérdésre Rétvári Bence államtitkár válaszolt, ahogy azt az Mfor.hu kiszúrta, és bár Sneider kérdésére nem igazán reagált, kiderült a válaszból, hogy mekkora nyugdíjemeléssel számol jövőre a kormány. 

Az államtitkár válaszának első felében leírta, hogy 2010-hez képest, az idei emelést is figyelembe véve - már 29,8 százalékkal emelkedtek, emellett a nyugdíjak vásárlóértéke 10 százalékkal nőtt. Rétvári szerint 

ha minden, a nyugdíjasok számára kifizetett ellátást figyelembe veszünk, akkor az átlagnyugdíj ma 130 500 forint, ez fog jövőre 3500 forinttal 134 ezer forintra emelkedni.

A KDNP-s politikus emellett fölemlegette, hogy a kormány már háromszor osztogatott 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak, összesen 81 milliárdért, és hogy a kormány 2016. november és  2018. március között 129 milliárd forint összegű nyugdíj-kiegészítést, nyugdíjprémiumot és egyéb juttatást küldött a nyugdíjasoknak. Ezután pedig, a választási kampány legszebb pillanatait visszaidézve három bekezdésben azt kérte számon a jobbikos kollégáján, hogy a párt korábbi vezetője, Vona Gábor hogy is sértette vérig a kormányoldal szerint az összes nyugdíjast, amiért még mindig senki nem kért bocsánatot az idősektől. 

Rovatok