Index Vakbarát Hírportál

Uniós top5-ben vagyunk lakásdrágulásban

2018. július 10., kedd 14:16

Az idei első negyedévben az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt emelkedtek a lakásárak az EU statisztikai hivatala, az Eurostat keddi közleménye alapján – írja az MTI.

A lakásár-index alapján az euróövezetben átlagosan 4,5 százalékkal, az Európai Unióban pedig 4,7 százalékkal emelkedtek a lakásárak az idei első negyedévben az egy évvel korábbival összevetve. A tavalyi negyedik negyedévvel összevetve az euróövezetben 0,6 százalékkal, az EU-ban 0,7 százalékkal emelkedtek a lakásárak az első negyedévben.

A legnagyobb éves áremelkedést az első negyedévben Lettországban regisztrálták, 13,7 százalékot, Szlovéniában 13,4 százalékot, Írországban 12,3 százalékot, Portugáliában pedig 12,2 százalékot. Szlovákiában 11,7 százalékkal, Magyarországon 11,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

Éves bázison csak három országban csökkentek a lakásárak az első negyedévben: Svédországban és Olaszországban 0,4 százalékkal, Finnországban 0,1 százalékkal. Az előző negyedévivel összevetve az első negyedévben Lettországban nőttek a legnagyobb mértékben a lakásárak, 7,5 százalékkal. A rangsorban a második és harmadik helyen Magyarország és Szlovénia osztozott 4,4 százalékos lakásár-emelkedéssel.

A legnagyobb negyedéves árcsökkenés Máltán volt az idei első negyedévben, 4,7 százalékos, illetve Cipruson 1,8 százalékos és Svédországban 0,8 százalékos.

Rovatok