Index Vakbarát Hírportál

Nem működött egy sor Mastercard-bankkártya

2018. július 12., csütörtök 20:50

Sokan tapasztalhatták az elmúlt órákban: hogy nem tudnak fizetni, illetve nem tudnak pénzt felvenni a bankkártyájukkal. A hazai bankok értesítést kaptak a Mastercard kártyatársaságtól, általános rendszerhiba miatt nem működtek bizonyos betéti és a hitelkártyák. A legfrissebb hírek szerint a normál üzemmód helyreállt, minden működik újra.

Kora este kezdtek záporozni az olvasói levelek az Index felé: nem működnek a bankkártyák Magyarországon. Többen beszámoltak arról, hogy kénytelenek voltak visszapakolni az üzletekben a pultra, mert nem volt náluk elegendő készpénz. Akinek volt sms-küldő szolgáltatása, ráadásul azt tapasztalhatta, hogy a sikertelen tranzakciók ellenére a bank pénzt vont le, de aztán pár másodperc múlva megérkezett az ellentételező, vagyis a nullára korrigáló üzenet.

Több bankot is felhívtunk, végül informálisan azt az üzenetet kaptuk, hogy tudnak a hibáról, de az nem bankspecifikus, hanem a Mastercard kártyacég debit (betéti) és credit (hitel) kártyájával szünetel az online, illetve a POS-terminálokon történő fizetés, ahogyan készpénzt sem lehet felvenni.

Szerencsére a Mastercard legfrissebb tájékoztatása szerint

a fizetési rendszerében keletkezett hibát sikerült elhárítani, a rendszer újra a megszokott módon működik. A kártyabirtokosok probléma nélkül használhatják Mastercard hitel - és betéti kártyáikat. A Mastercard sajnálatát fejezi ki az okozott kellemetlenségek miatt. "

Nemzetközi jelenségről lehetett szó, mert ajogy egyik olvasónk jelezte a nemzetközi kártyahasználatot figyelőtérképen komoly zavarok láthatók. Mindez itt látható.

Rovatok