Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Csaba: az Ikarus Egyedi Kft-nek nincs 10 milliárd forintos tartozása

2018. július 12., csütörtök 18:28

Cáfolja tulajdonosa a csődbe ment Ikarus Egyedi Kft. összesített tartozásáról megjelent sajtóinformációkat Mészáros Csaba szerint a járműipari érdekeltségének a csődje nem érinti egyéb vállalkozásait.

A nemrég csődbe menekült Ikarus Egyedi (Ikarus EAG) Kft. összesen 3 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak – írta meg a Zoom.hu a cég pénzügyeire rálátó forrásokra hivatkozva.

A portál összesítése szerint a cégnek 3,9 milliárd forint hiteltartozása van az MKB Bank felé, 3 milliárd forint tartozása a beszállítók felé, 2,6 milliárd forint kötbértartozása a Volán felé, 344 millió forint kötbértartozása a BKV felé.

Elértük Mészáros Csabát, aki szerint a számok nem igazak, és nem is lehet kötbérrel számolni, ha valaki nem vesz át egy szállítást. Mint mondta, ennél a buszgyártásnál minden egyes munkaóra legálisan volt kifizetve és ez egy olyan közbeszerzés voilt, amihez nem kötődik korrupció, nem is lett sikeres.

 Emlékeztetőül: a BKV éppen ma jelentette be, hogy igazgatóságának döntése alapján a BKV eláll attól a két szerződéstől, amit a hétfőn csődöt jelentő Ikarusz Egyedi Kft.-vel, valamint az Ikarus Egyedi Kft.-vel és a Volánbusszal kötöttek.

Az Index.hu kérdésére Mészáros elmondta, hogy az Ikarus nehézségei nem rántják magával másik holdingját, az evopro-érdekeltségeket. Utóbbi - mondta el a tulajdonos - állami megrendelések nélkül 40 százalékban exportbevételekből él, tavaly 14 milliárd forintos forgalmat ért el. 

(Borítókép: Mészáros Csaba az Ikarus Egyedi Kft. ügyvezetõ igazgatója beszédet mond a BKV hazai gyártású metrópótló buszainak átadásán 2018. január 19-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán )

Rovatok