Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai bíróság szerint rákkeltő volt a Johnson & Johnson intim hintőpora

2018. július 13., péntek 10:20

Összesen 4,1 milliárd dollár büntetést és 550 millió dollár (fejenként nagyjából 7 millió forint) kártérítést kell fizetnie a Johnson & Johnsonnak, mert Missouri állam esküdtszékének ítélete alapján a cég felelős azért, hogy az intim hintőporukat használó 22 nő petefészekrákot kapott – írja a BBC.

Az óriáscég ellen nagyjából 9000 hasonló ügyben indítottak jogi eljárást: a céget az érintett nők azzal gyanúsítják, hogy a hintőporaik olyan zsírkövet tartalmaztak, amiben azbeszt is volt, ami viszont rákkeltő. Az ügyvédek szerint erről már a hetvenes évek óta tudott a cég, de nem tájékoztatta a fogyasztókat a kockázatokról.

A Johnson & Johnson közölte, hogy nagyon csalódottak a döntés miatt, ami ellen fellebbezést fognak beadni. A cég tagadja, hogy a termékükben azbeszt lett volna, és azt is, hogy a nők a hintőportól lett rákosak. A kozmetikai óriáscég szerint számos tanulmány igazolja, hogy a zsírkő tartalmú hintőpor biztonságos, és fenntartják, hogy tisztességtelenül jártak el velük szemben.

Egy brit civil szervezet, az Ovacome tanulmánya szerint voltak azzal kapcsolatos félelmek, hogy a zsírkövet tartalmazó hintőporok rákkeltőek, de az ezzel kapcsolatos tanulmányok alapján nem egyértelmű, hogy ez így van-e, ezért további kutatásokra van szükség.

Az esküdtszék ítélete alapján a Johnson & Johnsonnak az eddigi legnagyobb bírságot kellene megfizetnie ebben az ügyben. A kaliforniai esküdtszék 2017-ben 417 millió dollár kártérítést ítélt meg egy nőnek, viszont később a bíró visszavonta az ítéletet, és abban az ügyben azóta nem született végleges döntés. Az ügyben eddig a 2017-es ítélet volt a legszigorúbb, de más esetekben is születtek már ítéletek, azonban a bírságokat gyakran lecsökkentették az ügyekben eljáró bírók, illetve sok esetben a Johnson & Johnson is sikeresen tudott fellebbezni. 

Rovatok