Index Vakbarát Hírportál

Kína bemószerolta Trumpékat a kereskedelmi háború miatt

2018. július 16., hétfő 11:44

Kína panasszal élt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) amiatt, hogy Washington 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetne ki 10 százalékos pótvámot. Ez egy elég várható lépése volt a két gazdasági óriás között kialakuló kereskedelmi háborúnak, de fontos, hogy a WTO mit lép arra, hogy Donald Trump és kormánya elkezdte felrúgni az elmúlt pár évtized nemzetközi kereskedelmi rendszerét. 

Az amerikai kormányzat két hete vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura 25 százalékos védővámot. Peking azonnal válaszlépéseket tett, és ugyanilyen értékű amerikai áru esetében döntött pótvám bevezetéséről. A múlt hét közepén - a kínai lépésre válaszul - az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselő hivatala bejelentette, hogy Washington további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetne ki védővámot.  

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője úgy fogalmazott, hogy Kína "minden nemzetközi jogalap és indoklás nélkül" vetett ki 34 milliárd dollár értékű amerikai árura vámokat. A kínai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint "az újabb termékekre tervezett büntetővám kárt okoz Kínának, magának az Egyesült Államoknak és az egész világnak".

Rovatok