Index Vakbarát Hírportál

Megugrottak a lakáshitelek törlesztői

2018. július 16., hétfő 05:08

A hónap elején több banknál is rég nem látott emelkedésnek indultak a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletei - írja a Népszava.

Június elejéhez képest 0,14-0,85 százalékponttal emelkedtek a lakáshitelek kamatai. A magyarázat:

a romló világgazdasági hangulat, valamint az Európa-szerte beindult kamatemelés rányomja a bélyegét a hazai bankok egymás közötti hitelezésére.

Drágábban, magasabb kamattal adják egymásnak a hiteleket. Emiatt emelkedik a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), ez pedig különösen a változó kamatozású lakáshiteleseknek rossz hír. Ez a kölcsön ugyanis a BUBOR-hoz van kötve, így ha ez a referenciakamat emelkedik, a bank azt átvezeti a lakossági kölcsönökre is. 

Az óvatos kamatemelés már az év eleje óta tart a változó kamatozású kölcsönöknél, de egyre több fix kamatozású terméknél is érzékelhető a növekedés. Ez ugyanakkor a már korábban megkötött fix kamatozású hitelszerződéseket nem érinti.

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint tavaly év végén már csaknem egymillió lakáshitel-szerződéssel rendelkeztek a magyar háztartások. Az MNB által a Népszavának küldött tájékoztatás szerint ezek 62 százaléka legfeljebb 1 éves fixálású vagy változó kamatozású volt.

Rovatok