Index Vakbarát Hírportál

851 család kapott gyerekek után járó törlesztőkedvezményt

2018. július 19., csütörtök 10:04 | aznap frissítve

Januártól a harmadik gyerektől gyermekenként egymillió forintos állami kedvezmény jár a hiteltörlesztéshez, eddig már 851 család élt a lehetőséggel – számolt be róla a Magyar Idők. 

A lapnak az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságán elmondták: június 25-ig 1665-en igényelték ezt a kedvezményt, közülük 851-en már megkapták a támogatást. A demográfiai program keretében az év egészére a költségvetésben tízmilliárd forintot irányoztak elő erre a támogatási célra, de ha a várakozásoknál több igénylés érkezik be, a minisztérium akkor is biztosítja a forrást a kifizetésekre átcsoportosítással.

A támogatási kérelmet a hitelező intézmények bírálják el. Amennyiben a kérelmet elfogadják, támogatási szerződést kötnek az igénylővel, majd a tartozásból jóváírják az egymillió forintot. A pénzintézet az összeget utólagos finanszírozással hívja le a kincstártól. Feltétel, hogy az igénylőknek legalább 50 százalékban a kölcsönre fedezetet nyújtó ingatlan tulajdonosainak kell lenniük, nem lehet köztartozásuk, valamint előírás a büntetlen előélet. Amennyiben a bank valamilyen okból elutasítja a kérelmet, az igénylők a kormányhivatal járási hivatalához fordulhatnak jogorvoslatért. 

Rovatok