Index Vakbarát Hírportál

Arra kérik Ádert, ne írja alá a cafeteria kivéreztetését

2018. július 20., péntek 18:10

Határozottan tiltakozik a cafetéria rendszerének érdemi egyeztetés nélkül végrehajtott átalakítása ellen a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A köztársasági elnököt arra kérik fel, hogy a törvénymódosítást ne írja alá, hanem küldje vissza azt megfontolásra a parlamentnek.

Az érdekképviselet keresi a módját annak is, hogy a politikusokat miként kényszerítheti a munkavállalók érdekeit sértő döntésük megváltoztatására. A parlamenti képviselők többsége eldöntötte pénteken, hogy jövőre változik a cafeteria-rendszer: a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású elem.

Így megszűnik például az eddig készpénzben kifizethető százezer forintos juttatás, az albérleti támogatás, az utazási támogatás, a lakás- vagy diákhitelek visszafizetéséhez nyújtható támogatás adómentessége is.

A szálláshelyek igénybevételére adhatnak a munkáltatók továbbra is évi 225 ezer forintot, a vendéglátóipari szolgáltatásokhoz 150 ezer forintot, míg az egyéb szabadidős szolgáltatásokra, például színházjegyek, múzeumi vagy strandbelépők vásárlására 75 ezer forintot. A legfeljebb 450 ezer forintos kedvezményes adózási feltételek mellett kifizethető keret tehát nem változik, de a munkaadók, illetve a munkavállalók nem válogathatnak, hogy ezt milyen célra kívánják igénybe venni. És az sem változik, hogy a közszférában kétszázezer forint lehet ez a juttatás.

A szövetség szerint a dolgozók többsége jobban örülne például az iskolakezdési támogatásnak, a szabadon felhasználható százezer forintnak vagy az utazási támogatásnak. Arra számítanak, hogy a munkaadók a béren kívüli juttatások nagy részét beépítik az alapfizetésbe, ami azt jelenti, hogy a dolgozók nettó jövedelme a cafetéria keretében nyújtott támogatások adókedvezményének, illetve adómentességének megvonása miatt csökkenni fog.

Rovatok