Index Vakbarát Hírportál

Egymillió százalékos infláció várhat Venezuelára

2018. július 25., szerda 11:15 | aznap frissítve

Az IMF maximum 13 ezer százalékra becsülte az idei évre várható hiperinfláció mértékét Venezuelában, de úgy tűnik, végül sikerülhet ezt is meghaladni, méghozzá jócskán: a Valutaalap friss előrejelzése szerint

akár az 1 millió százalékot is megütheti a pénz elértéktelenedése a dél-amerikai országban 2018 végéig

írja a Washington post. Ha bejön a jóslat, Venezuela felkerül a történelem legmagasabb inflációit produkáló országainak listájára, amelynek Magyarország az első helyezettje a pengő második világháborút követő hiperinflációja miatt. De itt találjuk az 1993-94-es Jugoszláviát és a 2008-as Zimbabwét is.

A májusban Venezuelában tapasztalt inflációs spirál minden idők 23. leggyorsabbja Steve H. Hanke, a John Hopkins Univerity alkalmazott közgazdásza szerint. A múlt héten egy kiló csirkehús 2,2 millió bolívarba került, ma már több mint 4,2 milliót kell kiadni érte, a kormánynak lassan gondot okoz a pénznyomáshoz szükséges papír beszerzése is.

Az ország padlóra került gazdaságát a magát szocialistaként meghatározó Maduro-kormányzat félresikerült közpolitikai intézkedései, az összeomlott olajipar, és a magas korrupció sújtja. Maduro több megoldással próbálkozott már, még saját kriptovalutát is bevezetett, hogy kiváltsa az elértéktelenedő bolívart, de nem járt sikerrel ezidáig. 

Az elhúzódó gazdasági válság és a csődöt mondott, a lakosság jelentős része által illegitimnek tartott kormányzat miatt a venezuelaiak tömegével hagyják el az országot. Idén 2 millióan fognak külföldre költözni a becslések szerint, ezzel 3,8 millióra kúszik a kivándorlók száma 2016 óta, amikor 31,5 millió volt a lakosságszám. 

Rovatok