Index Vakbarát Hírportál

Rettenetes napja van a Fiat Chryslernek

2018. július 25., szerda 14:24 | aznap frissítve

Röviddel azután, hogy a Fiat Chrysler nyilvánosságra hozta negyedéves eredményeit, már fel is kellett függeszteni a részvényeikkel való kereskedést a milánói tőzsdén, az értékpapír ára ugyanis hirtelen 10 százalékot zuhant – írja a Teletrader. 

A most publikált eredmények alapján a 29 milliárd eurós második negyedéves bevétel több, mint amit előzetesen vártak, és a múlt év azonos időszakit is meghaladja 4 százalékkal. Ezzel párhuzamosan viszont a cég profitja 754 millió euróra esett az egy évvel korábbi 1,15 milliárd euróról. A gyártónak értékesítési gondjai voltak Kínában, ahol az importvám jelentősen visszavetette a Maserati autók eladását, miközben éleződik a verseny a kínai gyártókkal.

Ugyanakkor a jelentésből kiderült, hogy az éves bevételvárakozást 125 milliárd euróról 115 milliárd euróra csökkenti a cég, és a profitvárakozásokat is lejjebb szállítja 8,7 milliárd euróról 7,5-8 milliárd euróra. 

A hírekre a milánói tőzsdén zuhanásba kezdett a vállalat papírja, miután 10 százalékot esett, fel is függesztették a kereskedést. A cég tőzsdei zuhanórepülése véletlen egybeesik egy másik rossz hírrel: szerdán, 66 éves korában meghalt Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler, a Ferrari és a Maserati korábbi legendás vezére.

Marchionne az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb alakja volt az autóiparban, az ő nevéhez fűződik a Fiat megmentése, a Fiat és a Chrysler közötti szövetség létrehozása, majd a két vállalat egyesítése egy holdingcég, a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) alatt. Marchionne volt az FCA és a Ferrari elnök-vezérigazgatója, valamint a Maserati elnöke is. A cég a múlt hét végén jelentette be, hogy Marchionne minden pozíciójáról lemond rohamosan romló egészségi állapota miatt. 

Rovatok