Index Vakbarát Hírportál

150 milliárd forintot fizethetünk Brüsszelnek problémás tenderek miatt

2018. július 30., hétfő 14:47 | aznap frissítve

Az érintett 1500 milliárd forintnyi pályázati pénz 10 százalékát, 150 milliárdos forintot kérhet vissza Brüsszel a szabálytalan közbeszerzések miatt – írja a 24.hu.

A portál úgy tudja, hogy Brüsszel nem tervezi megvonni az összes támogatást Magyarországtól, a bizottság egy, pénzügyi korrekciónak nevezett büntetésként támogatásmegvonást ajánlott, amit vagy úgy számítanak ki, hogy a kiválasztott 29 közbeszerzésben talált hibákra egyedi megvonásokat szabnak ki, vagy pedig 10,64 százalékos átalánybüntetést alkalmaznak.

Az Európai Bizottság auditorai még tavaly novemberben jártak Magyarországon, és megvizsgáltak 29 olyan közbeszerzést, amelyet 2015 és 2017 között írtak ki. A vizsgálat célja alapvetően az volt, hogy kiderüljön, jól működik-e a magyar pályáztatási rendszer ellenőrzése Magyarországon, jól végzi-e a dolgát az ellenőrző feladatot ellátó Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF) az akkor még Lázár János vezette Miniszterelnökségen. A KFF nem vizsgázott igazán jól:

AZ AUDITOROK A VIZSGÁLT 29 PÁLYÁZATBÓL HÚSZNÁL TALÁLTAK VALAMI GUBANCOT, A FŐOSZTÁLY PEDIG A NÉGYFOKOZATÚ BESOROLÁSBÓL A MÁSODIK LEGROSSZABBAT KAPTA.

Leginkább azzal volt a gond, hogy a pályázatok így vagy úgy korlátozták a versenyt: indokolatlanul szűkítették a pályázók körét, nem volt nyílt eljárást, stb. Az EB június elején elküldött jelentésében 3-as besorolást adott a magyar közbeszerzési rendszernek, ami azt jelenti, hogy Brüsszel szerint súlyos hibákkal működik az uniós pénzek elosztása. A vizsgálatról itt írtunk részletesebben.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok