Index Vakbarát Hírportál

Drágább cigivel és sótlanabb kenyérrel küzdhet az egészségünkért a kormány

2018. július 31., kedd 08:58

Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter még beiktatása előtt azt ígérte, hogy egy új népegészségügyi programmal javítja majd az ország elég gyatra egészségügyi mutatóit, ezt a programot pedig a legfontosabb országos egészségügyi intézmények vezetőinek javaslataira alapozza majd. Ezeket a javaslatokat szerezte most meg a Népszava, így bepillantást nyerhetünk abba, hogy miről hogyan gondolkodik majd a kormány. 

A lap összefoglalója szerint az öt beérkezett javaslatcsomag leginkább arról szól, hogy elsorolják, melyek most az ellátórendszer problémái, panaszkodnak a megelőzés hiányáról, és a saját pozíciójukat próbálják erősíteni az ellátórendszerben. Ez utóbbira persze már akkor is lehetett számítani, amikor a miniszter nem független szakértőket kért fel a javaslatok összeírására, hanem olyan vezetőket, akik elég érdekeltek abban, hogy a saját intézményeik felé tereljék az állami pénzeket. Azért van pár konkrét javaslat is:

A népegészségügyi programok jellemzője, hogy mindegyik úgy alakítaná át az adott terület ellátását, hogy egy intézmény (vélhetőleg a program szerzőinek intézménye) legyen az ellátás csúcsán. Ez a keringési programnál a városmajori szívklinika, a mozgásszervinél az Országos Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, a gyermekegészségügynél pedig, ahogy erről már Kásler miniszter is beszélt korábban, a Heim Pál kórház lenne. 

Rovatok