Index Vakbarát Hírportál

Állami ingatlanokat vennének a balatoni önkormányzatok

2018. augusztus 1., szerda 20:39

95 állami ingatlant vennének meg balatoni önkormányzatok a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől, erről tárgyalt az NFA és a Balatoni Fejlesztési Tanács. Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója az MTI-nek azt mondta, a kiemelt üdülőövezetben található ingatlanokra nagy szüksége lenne a helyi önkormányzatoknak fejlesztéseikhez.

Molnár Gábor elmondta, összesen 101 darab NFA-hoz tartozó kisebb-nagyobb állami ingatlan megvételére, vagyonkezelésére vagy használatára jelentettek be igényt az üdülőövezet települései a BFT év elején záruló felmérése során. 

A LEGTÖBB ÖNKORMÁNYZAT PARTI SÉTÁNY KIALAKÍTÁSÁHOZ, PARKOK, KIKÖTŐK, STRANDOK, FELTÁRÓ UTAK, PIHENŐK LÉTESTÉSÉHEZ SZERETNE TULAJDONOSI, VAGYONKEZELŐI VAGY HASZNÁLATI JOGOT SZEREZNI.  

Az érintett ingatlanok többségében különbözik a tulajdonosi jogok gyakorlója és a használó, illetve bérlő, ezért az utóbbiak szándékát, valamint a törvényi, jogi lehetőségeket is fel kellett mérni. Végül 95 ingatlan esetében tett érdemi javaslatot a BFT az NFA felé. 

Az Agrárminisztériumhoz tartozó NFA kész az együttműködésre, így várhatóan támogatást kapnak azok az önkormányzati tervek, amelyek nem ütköznek az NFA vagyonkezelési koncepciójával. 

A legtöbb igényt benyújtó települések egyike Balatongyörök, amelynek független polgármestere, Bíró Róbert az MTI-nek elmondta: örülnek az előrelépésnek, mert több olyan kisebb állami terület is található a település területén, vízpartján, ahol "áldatlan állapotok uralkodnak", a használóik nem gondoskodnak az ingatlanokról, amelyekre az önkormányzat szívesen áldozna. Hozzátette, az igényelt ingatlanok jelenlegi használói közül eddig három érintett állami cég, illetve igazgatóság jelezte, hogy támogatja az önkormányzat kezdeményezését.

Rovatok