Index Vakbarát Hírportál

44 milliárdos hitelt vesz fel Debrecen a BMW-gyár területének megvásárlásához

2018. augusztus 2., csütörtök 12:54 | aznap frissítve

44 milliárdos, kormánygaranciával megerősített hitelt vesz fel a debreceni önkormányzat azoknak a telkeknek a megvásárlásához, ahol a BMW új gyárát fogják kialakítani – írja a Népszava.hu. A 400 hektáros terület 2019 második felében kerül át a cég tulajdonába.

A lap szerint a cég vélhetően nem akar majd árvita esetén a kisajátítással bajlódni, ezért lesz a város feladata a terület megszerzése. Salgó András a BMW szóvivője a lap erre vonatkozó kérdésére elmondta, hogy ez olyan technikai részlet, amelyet nem szeretnének kommentálni. 

A Debrecen szélén lévő Kismacs-Nagymacs városrész a lap cikke szerint eddig nem volt túl népszerű célpont a helyiek körében, de a beruházást követően a környék ingatlanpiaca fellendülhet, a telkek felértékelődhetnek. Azon a területen, ahol a gyár lesz, jelenleg mezőgazdasági vállalkozások, magánszemélyek, cégek egyaránt birtokolnak földeket, a városnak egyenként kell majd velük megegyezniük. 

Arra a kérdésre, hogy milyen feltételekkel adja el vagy adja bérbe a 400 hektáros infrastruktúrával felszerelt területet a város, a debreceni polgármesteri hivatal a lapnak azt válaszolta, hogy a terület fejlesztésével kapcsolatos tárgyalások jelenleg is tartanak, annak részletei üzleti titkok. 

(Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) Papp László Debrecen polgármestere (j) és Ésik Róbert a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a BMW bejelentésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. július 31-én. MTI Fotó: KKM)

Rovatok