Index Vakbarát Hírportál

Mindegy lesz, mennyit keresnek a nyugdíjasok

2018. augusztus 6., hétfő 12:32 | öt éve frissítve

Megszűnik a kereseti korlát a nyugdíj mellett dolgozóknál – írja a 24. hu egy társadalombiztosítási szakértő az Adózónán megjelent írására hivatkozva.

A már elfogadott jövő évi adótörvények alapján a munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjasoknál (öregségi nyugdíjasok), és a negyven év munkaviszonyt felmutató nőknél nem kell munkáltatói közterheket fizetni, így nem számít majd, és bejelenteniük sem kell, mennyit keresnek.

Változik még, hogy a fenti kategóriákba esőknek nem kell jelenteniük, hogy mennyi a fizetésük és megszűnik az a nehézség is, hogy eddig a nyugdíjba lépőknek egy napra meg kellett szüntetniük minden kereseti tevékenységüket, hogy másnaptól újrakezdhessék azt (a biztosításijogviszony-mentesség miatt).

Fontos, hogy a jövőre életbe lépő munkáltatói szochomentesség és a munkavállalói járulékmentesség azonban csak a Munka Törvénykönyve szerinti jogviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasokra vonatkozik, a kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas vállalkozókra nem. Nekik eddig is járt a szochomentesség, és továbbra is fizetniük kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Rovatok