Index Vakbarát Hírportál

Trump: Aki üzletet köt Iránnal, az nem fog tudni az Egyesült Államokkal

2018. augusztus 7., kedd 12:13

Az amerikai elnök közölte egy keddi Twitter-üzenetében, hogy aki üzletet köt Iránnal, az nem fog tudni az Egyesült Államokkal, valamint az Iránra ismét kivetett amerikai szankciók az eddigi legnagyobb kárt okozzák Teheránnak, és novemberben még tovább súlyosbítják ezeket – írja az MTI.

Világbékét szeretnék, nem kevesebbet!

- írta Donald Trump.

Néhány órával korábban léptek életbe az Irán elleni új amerikai szankciók. Trump helyi idő szerint hétfő délután 21 pontban és több alpontban rögzítve sorolta fel az egyes büntetőintézkedéseket, és ismételten figyelmeztetett: "az iráni rendszer választás előtt áll: vagy változtat fenyegető és destabilizáló magatartásán, és akkor visszatérhet a világgazdaság körforgásába, vagy továbbra is a gazdasági elszigetelődés útját járja" - írta.

A német Daimler kedden be is jelentette, hogy "további intézkedésig" átmeneti időre felfüggesztette az "egyébként is meglehetősen korlátozott" tevékenységét Iránban.

A Daimler 2016-ban jelentette be, hogy helyi partnerek bevonásával tehergépkocsikat fog értékesíteni Iránban saját Fuso márkaneve alatt. "A Mercedes-Benz márkájú tehergépkocsik gyártását és értékesítését meg sem kezdtük újra Iránban" – írta a cég közleményben.

Hasonlóképpen, a Daimler nem indította újra a Mercedes-Benz személygépkocsik értékesítését sem Iránban, helyben pedig nem is gyártotta azokat korábban sem. A Daimler közleménye szerint az iráni gazdaság teljesítménye és az autópiac forgalma a vártnál gyengébben alakult, de azért megjegyzik, hogy "szoros figyelemmel követjük a politikai fejleményeket, különös tekintettel az atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás további sorsára".

Rovatok