Index Vakbarát Hírportál

Sokáig titkos volt a BMW-gyár terve

2018. augusztus 8., szerda 09:42

A kormánynak és Debrecen város önkormányzatának sokáig titokban kellett tartaniuk a BMW gyár építésének lehetőségét – írja a HVG. A német cég múlt heti bejelentését megelőző tárgyalássorozat 14 hónapig tartott, az első értesítés tavaly októberben történt arról, hogy Debrecen városa komolyan esélyes a beruházásra, pedig akkor még Miskolc és Kassa is versenyben volt.

Idén júniusban fordult célegyenesbe a dolog, amikor a polgármester a képviselőknek bejelentette, nagy esély van arra, hogy a BMW Debrecent választja, de az autóipari cég magának kérte a jogot, hogy ezt nyilvánosságra hozza. Így a közgyűlés a BMW nevének említése nélkül szavazott egy héttel később az üzlethez szükséges költségvetés-módosításról. Egy ipari park létrehozása és az ehhez szükséges 44 milliárd forintos hitel felvétele – mindössze ennyi szerepelt az előterjesztésben. Papp László fideszes polgármester javaslatára a képviselők kétharmada igennel szavazott.

A döntésükben segíthetett, hogy

a kormány még márciusban, kormányrendeletben nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé a név nélkül futó debreceni ipari parki beruházást.

Az állami garanciájú kölcsön rövid futamidejű, 2023-ig kell visszafizetnie a városnak. A munkát két lépcsőben tervezik, első a területszerzés (a föld várhatóan jövő év második felére már a BMW tulajdona lesz), utána fognak hozzá az építkezéshez, de az még egyelőre nem nyilvános, mikor indulhat a gyártás.

(Borítókép:  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) Papp László Debrecen polgármestere (j) és Ésik Róbert a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a BMW bejelentésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. július 31-én. - f otó: KKM / MTI)

Rovatok