Index Vakbarát Hírportál

Engedély nélküli pénzkölcsönzés miatt büntette az MNB Gyurcsány egyik cégét

2018. augusztus 13., hétfő 17:49

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, és az ügyben büntetőfeljelentést tesz - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel. Ez Gyurcsány Ferenc egyik cége, mutat rá cikkében a HVG.

A tájékoztatás szerint az Altus Portfólió a vizsgált kétéves időszakban közel 400 millió forintos kölcsönt adott jogosulatlanul  – többnyire kamat ellenében – több magán- és jogi személynek. 

Az MNB 2017. december 6-án hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást a gyanú szerint jogosulatlan pénzkölcsönnyújtással foglalkozó Altus Portfólió Kft. tevékenységének áttekintésére. Azt is megállapították, hogy a társaság a kamatkikötés mellett folytatott pénzkölcsönnyújtási tevékenységét üzletszerűen végezte,  rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányulóan.

A közleményben a jegybank hangsúlyozza, az üzletszerű hitel- és pénzkölcsönnyújtás Magyarországon az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül, ugyanakkor az Altus Portfólió Kft. nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

Frissítés: Dobrev Klára Facebook-posztban reagált az MNB döntésére. Azt írta:

“Matolcsy szerint bűn saját pénzből kölcsönt adni pár bajba jutott rokonnak, közeli ismerősnek, az Orbánnal szembenálló Demokratikus Koalíciónak. Ezzel szemben hazafias cselekedet a közpénzt alapítványokba menteni, és abból méregdrága bútorokat, szőnyegeket venni, rokonoknak hitelt adni, devizahiteleseket kisemmizni. Ezért állunk egymással szemben. Mert erről erkölcsileg és pénzügyjogászként is mást gondolok. Ezért igyekszem minden erőmmel támogatni az Orbánnal harcoló ellenzéket. És mivel a Matolcsy-féle jegybank nem független, ezért döntését is az orbáni politika részének tekintem. Ezzel szemben küzdök és a jövőben még határozottabban küzdeni is fogok. Megalkuvás nélkül!"

Rovatok