Index Vakbarát Hírportál

4,4 százalékkal nőtt a gazdaság

2018. augusztus 14., kedd 09:30 | aznap frissítve

Magyarország bruttó hazai terméke az idei második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – írja a KSH.

Az MTI beszámolója szerint Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a piaci alapú szolgáltatások a szállítás kivételével jól teljesítettek, az iparon belül pedig főként a feldolgozóipar teljesítménye nőtt az előző év azonos időszakához képest. Hozzájárult az éves növekedéshez a második negyedévben a mezőgazdaság is, bár az első negyedévben az ágazat teljesítménye gyengébb volt az egy évvel korábbinál.

Az idei első fél évben a GDP a nyers adatok alapján 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Portfolio cikke alapján a szakértők 4,2 százalékos GDP-növekedésre számítottak a második negyedévre, ez azonban a kiigazítatlan indexre vonatkozott, ami 4,6 százalék lett. 

Az első negyedévében 4,7, tavaly év végén 4,9 százalékos volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított növekedés, így az új adat alapján a gazdasági növekedés lassul, ugyanakkor az jó hír, hogy kisebb mértékben, mint  amire az elemzők számítottak.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Kommentálhatja is a hírt alább, az Index Facebook-posztja alatt.

Rovatok