Index Vakbarát Hírportál

A parlagfüves területeket kizárják az agrártámogatásból

2018. augusztus 15., szerda 21:18

A parlagfűvel szennyezett területet kizárják az agrártámogatásból, ha a támogatási szerv tudomására jut a nem megengedett mértékű fertőzöttség, például a helyszíni ellenőrzések során - közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel. 

A miniszter Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában fejtette ki, hogy az uniós szabályok értelmében a támogathatóság feltétele az, hogy a területen mezőgazdasági tevékenységet kell végezni, ez pedig kizárja az elgyomosodottságot.

"Ha a támogatásra bejelentett területről a lágyszárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre átterjed, vagy ha a vizsgált parcellán virágzó veszélyes gyom van jelen, vagy a földterület 50 százalékát meghaladó mértékű lágyszárú gyomnövény található a területen, nem teljesül a mezőgazdasági tevékenység folytatásának kritériuma, és a terület a vizsgált évben nem támogatható területté válik" - jelezte a miniszter.

Az uniós jog támogatható mezőgazdasági területnek tartja azokat a parcellákat is, amiken a tárgyévben nem folyik mezőgazdasági termelés, viszont kulturállapotban tartják. Ennek kritériuma a folyamatos gyommentesség megőrzése, ami ha nem teljesül, a terület az adott évben nem támogatható területté válik - közölte az agrárminiszter.

Rovatok