Index Vakbarát Hírportál

Simicska dobogós agrárbárót csinált Nyergesből

2018. augusztus 15., szerda 10:02

Nagy változást hozott a magyar agrárium erőviszonyaiban az, hogy Nyerges Zsolt átvette Simicska Lajos érdekeltségeit. A G7 számolása szerint a tranzakcióval Nyerges lett az ország második számú agrárbárója.

A lap céges honlapok, vállalati beszámolók és sajtóhírek alapján gyűjtötte össze a legnagyobb területeken gazdálkodó mezőgazdasági cégcsoportokat. Az első helyen továbbra is Csányi Sándor érdekeltségei állnak 35 ezer hektár földdel, de mögé a második helyre feljött Nyerges Zsolt 28,2 ezer hektárral. A dobogó harmadik fokán Mészáros Lőrinc és családja szerepel 13 ezer hektárral. Összehasonlításképpen: az országban 5,35 millió hektáron folyik mezőgazdasági termelés.

Csányi legnagyobb területen gazdálkodó érdekeltsége a Bonafarm-csoport, ezen belül a Bólyi Mezőgazdasági Zrt., az Agropordukt Kft. és a Dalmandi Zrt. Az előbbi kettő 2051-ig, az utóbbi 2029-ig használhatja a földeket az érvényes szerződés szerint. 

Nyerges hektárjai a lezárult Simicska-átvétel után a DPMG Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt.-ből, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-ből, a Lajta-Hanság Zrt.-ből és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.-ből jönnek össze. Ezek a cégek is 2051-ig használhatják a földeket, amiken ma gazdálkodnak. 

A Mészáros család birodalmát nehezebb átlátni, de az ő tulajdonukban van többek között a Búzakalász 66 Kft., az Aranykorona Zrt., az Agrosystem Zrt., a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt., a Kunhalom Agrária Kft. és a Csabatáj Zrt.

Az agrárbárókban közös, hogy cégeik közül több gyanús körülmények között privatizált korábbi állami gazdaság. Az első Orbán-kormány idején például 12 állami gazdaságot adtak el formailag a menedzsmentnek, de ezek nem sokkal később nagybefektetőknél kötöttek ki, ezért ez a magánosítási kör kiérdemelte a „piszkos 12" elnevezést. Ide tartozik többek közt a Csányi-féle Bólyi Mezőgazdasági Zrt. és a most már Mészáros-érdekeltség Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. is. Csányi Sándor másik jelentős agrárcégét, a Dalmandi Zrt.-t pedig a Medgyessy-kormány alatt adták magánkézbe nyolc másik állami gazdasággal együtt azzal a különbséggel, hogy az előző körhöz képest itt csak feleolyan hosszú, 25 éves földbérleti jogot garantáltak a vevőknek. 

Rovatok