Index Vakbarát Hírportál

Új vezetője lett a Postának és a Paksi Atomerőműnek is

2018. augusztus 15., szerda 14:23

 Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Schamschula Györgyöt nevezte ki a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának. Illés Zoltán, korábbi elnök-vezérigazgató, aki két éven át vezette a céget, közös megegyezéssel távozik – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán az MTI-vel. 

A közlemény szerint Schamschula György több mint 20 éves hazai és nemzetközi vállalati pénzügyi-, hitelintézeti és vállalatmenedzsment tapasztalatokkal rendelkezik. Pályafutását brókerként kezdte, majd 2005-től 2012-ig az Egyesült Államokban, Kaliforniában dolgozott pénzügyi menedzsment területen, 2005 és 2007 között a Landmark Group pénzügyi vezetője volt, majd 2008-tól 2012-ig a Deloitte nemzetközi tanácsadó cégnél látott el pénzügyi projektmenedzsment feladatokat.

Az EXIM Bankban 2012-től 2017-ig irányította a tőkefinanszírozási program kialakítását, valamint különböző nemzetközi alapok szakmai felügyeletét látta el. A Magyar Posta Zrt. élére történő kinevezéségig a Takarék Lízing vezérigazgatója volt 2017 szeptemberétől.

Szerdán kiderült az is, hogy Pekárik Gézát, a paksi atomerőmű 53 éves műszaki vezérigazgató-helyettese lesz augusztus 15-től az erőmű új vezérigazgatója, miután Hamvas István korábbi cégvezető nyugdíjba vonult. Az új vezérigazgatót Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán mutatta be munkavállalói fórumon, Pakson - írta a cég honlapján. 

Az atomerőmű erőgépész üzemmérnök, reaktortechnikai szakmérnök végzettségű Pekárik 1987 óta dolgozik a paksi atomerőműben. Az erőmű közleményében azt írta: az elmúlt három évtizedben széleskörű nukleáris tapasztalatra tett szert, a létesítmény valamennyi műszaki területén dolgozott, többféle beosztásban. 2005-től az atomerőmű műszaki igazgatója, 2017-től műszaki vezérigazgató-helyettese volt, munkájáért 2011-ben megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet.

Az új vezérigazgató a fórumon hangsúlyozta: az atomerőmű a biztonságot szem előtt tartó, hosszú távon eredményes és versenyképes gazdálkodás mellett megbízható, olcsó és környezettudatos villamosenergia-termelést tekinti legfontosabb feladatának. 

A nyugdíjba vonuló korábbi vezérigazgató 66 éves, Hamvas István okleveles fizikus, több mint 40 éve dolgozik az atomerőműben, amelynek 2010-től volt a vezérigazgatója. Munkáját több más kitüntetés mellett Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerték el.

Rovatok