Index Vakbarát Hírportál

Csak az anyáknak jár a diákhitellel kapcsolatos kedvezmény

2018. augusztus 21., kedd 09:45 | aznap frissítve

Székely László ombudsman szerint diszkriminatív a diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket tartalmazó kormányrendelet – írja a Népszava.

Több panasz alapján indított eljárást az alapvető jogok biztosa. A benyújtók azt sérelmezték, hogy a második, illetve a harmadik gyermek megszületésénél a szülő szüneteltetheti, sőt akár mentesülhet is a visszafizetés alól, a kedvezmény ugyanakkor csak az anyákra terjed ki. A megkülönböztetés az örökbefogadó szülőkre is igaz: ott is csak az anyára vonatkozik, annak ellenére, hogy egyedülálló férfi is fogadhat örökbe.

Az ombudsman kért is tájékoztatást az Emmitől, ahonnan azt válaszolták, valóban csak a nőkre érvényesek a fenti kedvezmények, de szerintük a vér szerinti szülőség igazolása a nőknél egyértelmű, és a jogalkotó célja pedig kifejezetten a nők támogatása volt.

Az ombudsman jelentésében leírja, az alaptörvény külön hangsúlyozza a nemek közti egyenlőséget. „Tekintettel arra, hogy a gyermeket közösen nevelő szülőkről beszélünk, akik jövedelme és esetleges tartozásai közösen alkotják a család összköltségvetését, a hallgatói hiteltartozással rendelkező édesanyák összehasonlítható helyzetben vannak a hallgatói hiteltartozással rendelkező édesapákkal.” Tartozásuk tehát közös teher, a kedvezmény közös enyhítés nekik. Székely László hasonló véleménnyel van az örökbefogadó szülőkkel kapcsolatos passzusról, ezért arra kéri az Emmit vezető minisztert, hogy fontolja meg az érintett kormányrendelet módosítását. Az Index kérdésére a Diákhitel Központ elmondta, amennyiben a jogalkotók úgy döntenek, megteszik a szükséges módosításokat.

Rovatok