Index Vakbarát Hírportál

Új kereskedelmi egyezményt kötött Amerika és Mexikó

2018. augusztus 27., hétfő 20:16

Új amerikai-mexikói kereskedelmi egyezmény lép a NAFTA helyébe, és azonnali tárgyalások kezdődnek Kanadával a csatlakozásról, írja az MTI. Korábban Donald Trump amerikai elnök beszélt már arról, hogy hajlandó eltörölni az importvámokat Mexikóval és Kanadával, ha azok újratárgyalják velük a szabadkereskedelmi megállapodásukat.

 Az elnök úgy fogalmazott a Fehér Házban tartott sajtóértekezleten, hogy

Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) új neve amerikai-mexikói kereskedelmi egyezmény.

Azt is közölte, hogy az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által aláírt és 1994 januárjában életbe lépett NAFTA újratárgyalása során Washington megállapodott Mexikóval egy kétoldalú kereskedelmi egyezmény kimunkálásában. 

Egyelőre nem világos, hogy ehhez az egyezményhez csatlakozik-e majd Kanada. Trump azt mondta, hogy még hétfőn telefonon egyeztet erről Justin Trudeau kanadai kormányfővel. 

Az amerikai-mexikói megállapodás bejelentésekor Donald Trump bejátszotta az újságíróknak Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel folytatott telefonbeszélgetése felvételét. Ebben a mexikói elnök megerősítette, hogy szeretné, ha az egyezmény Kanadával kiegészülve még a héten háromoldalú megállapodássá válna.

Az elnök leszögezte, hogy ez egy nagyon jó megállapodás mindkét ország számára és a kereskedelem nagy napjának nevezte a hétfőit. Kanada kormányfője vasárnap telefonon egyeztetett a mexikói elnökkel, és jelezte, hogy az amerikai-mexikói nézetkülönbségek kiküszöbölése után csatlakozik ismét a tárgyalásokhoz. Mind a mexikói elnök, mind a kanadai kormányfő egyetértett abban, hogy az új kereskedelmi egyezménynek is háromoldalúnak kell lennie.

Rovatok