Index Vakbarát Hírportál

Civilekkel tárgyalt az EMMI az ápolási díjról

2018. augusztus 28., kedd 21:06

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden érdekvédő szervezetekkel egyeztetett az ápolási díjról - írja közleményében az EMMI.  Ebben az olvasható, hogy a kormány fontosnak tartja a hozzátartozóikat ápolók, gondozók megbecsülését és a szakmai egyeztetések lezárását követően várhatóan ősszel veszi napirendre az ápolási díj ügyét.

Az egyeztetésen az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének a képviselője vett részt.

Az EMMI beszámolója szerint az egyeztetés konstruktív volt. A minisztérium képviselői az érdekvédelmi szervezetekkel közösen áttekintették  az otthoni gondozásra szorulókról szóló javaslatokat. Azt írják, a konkrét intézkedések kidolgozása során a kormány számít az érintett képviselők közreműködésére; a szakterület a továbbiakban is tárgyalásokat folytat az érdekvédelmi szervezetekkel. 

A kormány mindig is fontosnak tartotta és tartja, hogy minden segítséget megadjon a rászorulóknak és a hátrányos helyzetűeknek. 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása. Idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek.

- olvasható a közleményben. 

A kormány azért is tarthatja fontosnak kiemelni, hogy eddig miket tett a rokonaikat otthon gondozókért, mert civilet több alkalommal is tüntettek azért, hogy a kormány emelje meg az ápolási díjat. Legutóbb júliusban vonultak utcára, az EMMI székháza elé a tüntetők, miután a megjelent 2019-es költségvetésben nem szerepelt az ápolási díj emelése. Azok a szervezetek, amelyek ezeket az akciókat szervezték, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és a Csak Együtt Van Esély Csoport nem szerepeltek az EMMI felsorolásában, vagyis velük nem egyeztetett a minisztérium. 

Jelenleg az otthonápolásért havi hatvan ezer forintot sem adnak, és olyan is van, akinek csak alig több mint harmincezer forint jár. Ha még a családi pótlékot is hozzászámoljuk, az jön ki, hogy az ápoltnak és az ápolójának 75 ezer körüli összegből kellene kijönnie havonta. Az ellenzék igyekezett kihasználni az ápolási díjjal kapcsolatos civil érdeklődést: az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülést rendeztek többek között az ápolási díj emeléséről (amire a Fidesz egyszerűen nem ment el), egy jobbikos képviselő, Dr. Varga-Damm Andrea pedig ülősztrájkba kezdett Orbán Viktor irodájánál emiatt, amelyet később "felfüggesztett"

Rovatok