Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevésbé versenyképesek az európai országok

2018. szeptember 9., vasárnap 12:53

Az európai országok egyre nagyobb lemaradásban vannak versenyképességben Észak-Amerika és az ázsiai országok jó része mögött. Ennek az oka, hogy túl keveset fektetnek be kutatási-fejlesztési beruházásokba, valamint az infrastruktúra minőségének a fenntartásába - mondta Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke.

Az elmúlt 12-15 évben az európai országok bruttó hazai termékükből másfél százalékkal kevesebbet fordítottak kutatási-fejlesztési kiadásokra, mint észak-amerikai, kelet-ázsiai, délkelet-ázsiai, sőt dél-ázsiai versenytársaik. "Aki azt gondolná, hogy ennek nem lesznek negatív következményei a versenyképességre és a termelékenységre nézve, az nagyon téved" - mondta.

Hoyer szerint az uniós országok többsége nem tartja be a lisszaboni szerződésben lefektetett célt arról, hogy a bruttó hazai termék három százalékát kutatási és fejlesztési célokra fordítják. Az uniós átlag valójában sokkal inkább kettő, mint három százalék. "Sokkal innovatívabbakká kell válniuk. Ellenkező esetben nem fogunk tudni lépést tartani a világgal. Az informatikai piacot például már úgy, ahogy van, megkaparintották az amerikaiak és a kínaiak" - figyelmeztetett. 

"A másik ilyen fontos terület, amely komoly gondokat okoz, az az infrastruktúra. A genovai hídomlás ebből a szempontból egy fontos figyelmeztetőjel volt. Persze összességében azért annyira nem rossz a helyzet, mint a genovai hídnál volt, de hasonló eset azért bárhol megtörténhetett volna" - mondta. 

(MTI)

Rovatok