Index Vakbarát Hírportál

40-50 autó eltűnt a magyar piacról

2018. szeptember 10., hétfő 10:32

Körülbelül 40-50 különféle személyautót nem lehet jelenleg megrendelni Magyarországról, köztük számos népszerű modellt, például a Volkswagen Golf és a Škoda Octavia egyes változatait – írja a Vezess.hu.

A jelenség oka, hogy a 2015-ben kirobbant dízelbotrány miatt a korábbinál szigorúbb fogyasztás-mérési vizsgálatokon kell átesni minden egyes márka minden egyes járművének, de az új szabvány teljesítéséről egyelőre nincs minden autónak bizonyítványa. A papírok hiányában viszont szeptember 1-től nem lehet ilyen autókat forgalomba hozni.

Az új típusbizonyítványok hiánya miatt éppen a dízelbotrányt elindító Volkswagen-csoport kínálatából hiányzik a legtöbb olyan autó, amelyet pár hónapja még gond nélkül megrendelhettek a vevők. A Porsche Hungária Kft. által Magyarországon forgalmazott autók közül több mint 20 márkát nem lehet megrendelni: Vérten Sándor, a Porsche Hungária kommunikációs igazgatója a lapnak azt mondta, várhatóan 1-2 héten belül rendeződik a helyzet a típusbizonyítványok beérkezésével.

A BMW-k közül a 7-es benzines változatai nem rendelhetőek, a Mercedes oldaláról a kéziváltós, dízel CLA tűnt el, a Fordnál inkább csak az átadásokban érzékelhető kisebb csúszás. A jelenleg nem elérhető modellek részletesebb listáját ide kattintva tudja megnézni, a lap cikkében.

Rovatok