Index Vakbarát Hírportál

10 milliós bírságot osztott ki a jegybank

2018. szeptember 12., szerda 10:37

Az Magyar Nemzeti Bank összesen 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a G7 Capital Kft. és a Kálecz Consulting Kft.-re jogosulatlan pénzpiaci ügynöki tevékenység miatt és megtiltotta a bejelentés hiányában végzett tevékenységük folytatását – derül ki a jegybank közleményéből.

A két céggel az volt a probléma, hogy egy olyan cégnek közvetítettek ügyfeleket, aminek korábban a jegybank megtiltotta, hogy pénzügyi szolgálatásokat nyújtson.

A G7 Capital Kft. és a Kálecz Consulting Kft. bejelentés nélkül, "üzletszerűen függő ügynöki tevékenység" keretében közvetítette a hazai fogyasztóknak a CD Insurance Kft. által a belizei székhelyű Portfolio Investment Ltd.-től állítólagosan megvásárolt részvényeket. Az állítólagosan amerikai, spanyol és magyar ingatlanfejlesztésekbe fektető Portfolio Investment Ltd. részvényeit a magyar ügyfelek 2 éves futamidőre átlagosan 12 százalékos, egyes esetekben pedig akár 22 százalékos éves hozamfizetési ígérettel és visszavásárlási garanciával vásárolhatták meg amerikai dollárban.

Az MNB 2013 őszén már 150 millió forintos bírságot szabott ki – a Portfolio Investment Ltd.-vel azonos belizei címen található – Kingsbourne Ltd.-re magyarországi ügyfelek számára végzett jogosulatlan portfoliókezelési tevékenységért. Ezt követően a jegybank a G7 Capital Kft.-t is 60 millió forint bírsággal sújtotta több külföldi, itthon engedély nélküli portfóliókezelést végző külföldi társaság – közöttük a Kingsbourne Ltd. – számára végzett jogosulatlan tőkepiaci függő ügynöki tevékenység miatt.

A mostani piacfelügyeleti vizsgálatának megállapításai nyomán az MNB ma közzétett határozatában a G7 Capital Kft.-t 2,5 millió, a Kálecz Consulting Kft.-t 7,5 millió forintra bírságolta és eltiltotta a tevékenységétől a két céget.

A bírságösszeg meghatározásánál súlyosító körülménynek számított, hogy a két társaság korábban ügynökként regisztrálva szerepelt a jegybank nyilvántartásában, így tőlük még inkább elvárható a jogszabályoknak való megfelelés. Súlyosító körülménynek minősült az is, hogy a G7 Capital Kft.-vel szemben az MNB korábban már elmarasztaló intézkedést hozott, a Kálecz Consulting Kft. pedig huzamosabb ideig végezte jogsértő tevékenységét.

Az MNB ismételten felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy maguk is védekezzenek a lehetséges kár ellen. Egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig előzetesen ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, befektetési, illetőleg biztosítási tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiba.

Az MNB honlapja, ügyfélszolgálata, illetve vidéki pénzügyi tanácsadó irodái minden szükséges tájékoztatást megadnak minderről az érdeklődőknek. Amennyiben a fogyasztók úgy ítélik meg, hogy az adott szolgáltató engedéllyel, vagy regisztrációval nem rendelkezik, vagy további ilyen személyről szereztek tudomást, tegyenek bejelentést az MNB részére.

Rovatok