Index Vakbarát Hírportál

Most elmennek a magyarok, vagy sem?

2018. szeptember 18., kedd 11:51

“Megváltozott a trend, évente 20 ezer ember jön haza úgy, hogy utána nem is megy vissza munkát keresni” - ezt mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a hétvégén az MTI szerint. A Portfolio.hu utánajárt, hogy milyen adatok alapján mondta ezt a miniszter és hogy igaza van-e.

A Pénzügyminisztériumtól azt a választ kapták, hogy "a KSH munkerőfelmérésének adatai alapján 2018 első hét hónapjának átlagában havonta mintegy 12 ezerrel csökkent a külföldön dolgozó magyarok száma, ami 10 százalékot meghaladó átlagos csökkenési ütemnek felel meg. A visszaesés az év első hónapjaiban volt különösen magas, amikor 20 ezres csökkenést is mért a KSH. Ez a csökkenő tendencia 2016-tól már egyre erősebben érezhető, 18 hónapja folyamatosan csökken a külföldön dolgozók száma".

A lap ugyanakkor felteszi a kérdést, meg lehet-e pontosan állapítani a folyamatokat anélkül, hogy további adatokat is megnéznénk. Például, hogy az átmenetileg külföldön dolgozókat azért nem látja-e a statisztika, mert már mondjuk végleg letelepedtek külföldön. Jellemzően 100 ezer körüli munkavállaló az, akik a környező országokban dolgoznak, és rendszeresen hazalátogatnak, illetve nem feltett céljuk a végleges kivándorlás. (A statisztikába azok kerülnek, akiknek van itthon legalább egy rokonuk, akikkel egy háztartásban élnek, tehát lakhatásukat nem számolták fel.)

A lap figyelmeztet, hogy a kivándorlók számát (akik véglegesen elhagyják az országot) ugyanis egy másik statisztika összesíti, amit évente egyszer publikálnak. E statisztika azt jelzi, hogy az elmúlt években csökkent a kivándorlók száma, de igen magas szintről indult a folyamat.

A népmozgalmi statisztika tartalmazza azokat is, akik Magyarországon születtek, valamikor külföldre mentek, és ezt követően visszajöttek.Ez a statisztika töretlen emelkedést mutat, és tavaly már elérte a 20 ezer főt is, ugyanakkor a megelőző időszakban 9-15 ezer között alakult a létszámuk.

Ez a statisztika már a 2017-es évre vonatkozóan egybevág azzal, amit Varga Mihály mondott, de azt továbbra sem lehet tudni, hogy akik nem dolgoznak éppen most kint, nem mennek-e vissza, hiszen gyakran van szó átmeneti munkáról.

Borítókép: A Bácsszentgyörgy és a vajdasági Haraszti közötti határátkelőhely MTI Fotó: Sóki Tamás

Rovatok