Index Vakbarát Hírportál

Zsidai Roy két vendéglátóhelyet nyit a Budai Várban

2018. szeptember 19., szerda 18:48 | aznap frissítve

A 24.hu szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a PADA (Pallas Athéné Domus Animae) a gigantikus pénzekből, 4 milliárd forintból renovált és átalakított régi budai városházában Zsidai Zoltán Roy üzlethálózatának biztosít két újabb üzlethelyiséget a Budai Vár közepén.

Az új éttermet és kávézót a napokban meg is nyitották a közönség előtt, pedig a 24.hu információja szerint még érvényes használatbavételi engedély sincs az épületre. A két vendéglátóhely felkerült a cég honlapján a Zsidai-üzletek listájára is.

A Bistro 1786 étterem az Úri utcai kiülős rész mellett a PADA-épület üvegtetővel lefedett belső udvarát foglalja el. A honlapon azzal magyarázzák a több évszázados történelmi hátteret sejtető névadást, hogy a tulajdonos beleszeretett az épület borospincéjébe vezető vaskapuba, amin az 1786-os évszám szerepelt.

Zsidaiék kapták meg az ingatlan Mátyás templom felőli oldalán található helyiséget is, amiben Budapest Mokka Cafe&Deli néven egy kisebb kávézót alakítottak ki. A fizetőképes turisták és az utcai forgalom bekapcsolása érdekében a kávézó számára egy keskeny ajtót is vágtak a műemlék épület Szentháromság térre néző falába.

A szomszédos házak lakói már a milliárdos beruházás indulásakor aggodalmukat fejezték ki, hogy a ködösen megfogalmazott fejlesztési szándékokból végül a vendéglátás, az éttermi és a rendezvényközpont-funkció lesz a domináns. Attól tartottak, hogy az épület gépészeti egységei által keltett zajok és a konyhai szagok jelentősen csökkenteni fogják a szomszédos épület lakásainak értékét. A PADA 2018 elején azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az oktatásé lesz a főszerep.

A Magyar Nemzeti Bank most péntekre hirdette meg az új tudományos szellemi központ megnyitóját, amelyen Matolcsy György MNB-elnök mellett Palkovics László innovációs miniszter és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere is részt vesz. Zsidaiék azonban már az ünnepség előtti napokban megindították a vendéglátóhelyek működését.

A vendéglátóegységek működése azért is furcsa, mert a szomszédos ház a zajok és a szellőtetőből áradó konyhai olajszag miatt megtámadta az épület használatbavételi engedélyét. A PADA-nak a fellebbezés elbírálásáig mindenképp várnia kellett volna a használatbavétellel - írja a 24.hu. 

Rovatok