Index Vakbarát Hírportál

Blokklánc-technológiával kísérletezik az osztrák jegybank

2018. szeptember 28., péntek 09:09

Ausztria 1,15 milliárd eurónyi államkötvény kibocsátását tervezi blokklánc-technológia használatával – írja a The Next Web. 

Az osztrák központi bank a szövetségi kormány finanszírozási ügynökségével együttműködve vezeti be a kriptovaluták működésének alapját jelentő blokklánc-technológiát, jövő kedden kezdődik az új típusú kötvénykibocsátás. 

Hartwig Löger pénzügyminiszter azt mondta, a blokklánc-technológia Ausztriában a gazdaságpolitika fókuszában van, a kormány olyannyira komolyan gondolja a megosztott főkönyves rendszer jövőbeli használatát, hogy saját fintech tanácsadótestületet is működtet. 

Az osztrák kötvénykibocsátáshoz az Ethereum kriptovaluta blokkláncmodelljét használják majd. A kötvények hosszú lejáratúak lesznek, a befektetők 2023 előtt semmiképp nem látnak belőlük megtérülést, sőt, lesznek tízéves periódusra szólók is. Az Ethereum-blokkláncon manapság 336 millió dollárnyi tranzakciót bonyolítanak le a kriptovalutával rendelkezők, így bár nagy összegnek tűnik az 1,15 milliárd eurós osztrák kibocsátás, a lánc el fogja bírni. 

A kriptovalutákat a téli boom idején sokan túlértékeltnek tartották, és azóta valóban konszolidálódtak az árfolyamok, az üzleti világ azonban bízik abban, hogy a digitális pénzek mögött álló blokklánc-technológia hosszú távon forradalmasítja a piaci tranzakciókat és a pénzhasználatot, ezért rengeteg pénz áramlik a blokkláncfejlesztésekbe. 

Rovatok