Index Vakbarát Hírportál

Borsodban is felütötte a fejét a sertéspestis

2018. október 3., szerda 15:35

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - írja honlapján a Nébih. Az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

A sertéspestis Magyarországon először áprilisban jelent meg Heves megyében, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is lőttek ki ASP-s vaddisznókat, Borsodban viszont eddig nem találtak beteg állatot, egészen tegnapig.  A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi esetektől elég messze, több 70 kilométerre találták a beteg disznót, és a járványügyi adatokból is arra lehet következtetni, hogy az új megjelenés nem kapcsolható a korábbi esetekhez. 

Az ASP az emberre nem veszélyes, viszont nagyon nagy gazdasági károkat tud okozni, ha a házi sertések körében is elkezd terjedni. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Arról, hogy az őszi makkszezonnal hogy gyorsulhat fel a járvány terjedése a vaddisznók között és hogy mit lehetne tenni, arról itt írunk

Rovatok