Index Vakbarát Hírportál

Marihuánahiány fenyeget Kanadában

2018. október 3., szerda 14:11

Két hét múlva, október 17-én legalizálják a marihuánafogyasztást Kanadában, ezzel ez lesz a második ország Uruguay után, ahol hivatalosan sem lesz már egyáltalán büntetve a füvezés. A fűbizniszre felpattanni akaró vállalkozók már be is táraztak több ezer kiló füvet,  ennek ellenére viszont egyre többen aggódnak, hogy

hónapokon belül elfogyhat a legális fű az országban. 

A kanadai CBC News-nak nyilatkozó közgazdász,  a C.D. Howe Institute agytrösztnél dolgozó Rosalie Wyonch igyekezett felmérni, hogy mekkora lehet a kereslet a legális fűre, leginkább az alapján modellezve, hogy hogy alakult a kereslet az USA Colorado és Washington államaiban a legalizáció után, illetve a fűárusítási engedélyért folyamodó vállalkozók becslései alapján. A megállapításainak pedig senki nem örül. 

Wyonch szerint nem arra kell számítani, hogy az első hetekben vagy hónapokban kiürülnek a polcok, de pár hónap után már elkezdenek majd ürülni a készletek, így nagy lesz a nyomás a kereskedőkön, hogy árat emeljenek, egy idő után pedig egyszerűen kifogynak majd az áruból. 

Persze elég nehéz megtippelni, hogy mekkora a pontos kereslet egy olyan árura, aminek a fogyasztását eddig a törvény tiltotta, de azért sokan igyekeznek ezt kitalálni. A kanadai statisztikai hivatal például végzett egy felmérést, ahogy egy kifejezetten fűpiacra specializált befektetési cég, a Canaccord Genuity is. Ezek a kutatások úgy 400-500 ezer kilóra teszik az éves keresletet. A kanadai egészségügyi hivatal viszont ennél jóval nagyobb, közel 930 ezer kilós éves fogyasztásra számít.

Ezt pedig az eddig engedélyezett termelők és kereskedők nem biztos, hogy ki fogják tudni elégíteni, Wyonch becslése szerint úgy 200 ezer kiló lesz elérhető legálisan. Így szakértők szerint egyelőre arra kell számítani, hogy a legalizáció ellenére is megmarad majd a fű feketepiaca. Ez pedig roppant kellemetlen, mert a kormány egyik legnagyobb érve a legalizáció mellett az volt, hogy meg lehet szabadulni a dílerektől. 

Rovatok