Index Vakbarát Hírportál

1 millió vendégből csak 16 ezret jelentettek be a román tengerparton

2018. október 12., péntek 18:45 | aznap frissítve

Két tengerparti üdülőhely szálláshelyei összesen 16 ezer látogatót jelentettek le a teljes nyári szezonra, pedig a rendőrség szerint 1 millióan voltak - számolt be a Maszol.ro.  Ahogy a cikk fogalmaz: a tengerparti turisztikai vállalkozások az adócsalás élharcosai, hülyének nézik a hatóságokat.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint, amiket az adóhatóság is használ az ügyeskedők felderítésére, az idei szezonban például összesen 16 ezren nyaraltak két roppant népszerű üdülőhelyen, a bulgár határ közelében fekvő Vama Vechén és Május 2 fürdőn (2 Mai).

Ez azt jelenti, hogy naponta csak 106 személy szállt meg a két településen, aminek a valószínűsége nullához közeli, főleg azért, mert az interneten száznál is több szálláshelyet találni a közelben.

A valósághoz bizonyára sokkal közelebb állnak a rendőrség becslései, amik 20 ezerre teszik azok számát, akik az idénnyitónak számító május 1-i hosszú hétvégén leruccantak Vama Vechére és Május 2-re, ami több, mint a hivatalos kimutatásokban szereplő négyhónapos teljes forgalom, ami után az érintett cégek adózni fognak. A Konstanca megyei rendőrség szerint május elejétől augusztus végéig minden hétvégén 15-20 ezer turista fordult meg a két üdülőhelyen, jelentős hányaduk ott is szállt meg. A teljes szezon alatti látogatók számát a rendőrök 1 millió főre becsülik.

A vendéglátóipari cégek ráadásul kitűnőnek értékelik az idei nyári szezont, a szobák 90 százaléknál nagyobb kihasználtságáról beszéltek.

2017-ben a Konstanca megyei, vendégfogadással foglalkozó cégek teljes árbevétele 574 millió lej volt. A megyében körülbelül 120 ezer ágy vár a vendégeket, 100 napos nyári szezonnal kalkulálva egy nap alatt egy ágy után átlagban 48 lej bevételük volt az üzemeltetőknek. Ez kizárt, hiszen a szezon hosszabb 100 napnál, a 48 lej pedig lényegesen alacsonyabb a valós piaci áraknál.

Az Európai Bizottság becslései szerint az áfa terén Romániában 35 százalékos az adócsalás mértéke, vagyis ebből a forrásból 12 milliárd euró folyik be évente hozzávetőleg az államkasszába, pedig elméletileg a bevétel 18 milliárdnak kellene lennie - írja a Maszol. 

Rovatok