Index Vakbarát Hírportál

Pécsi Stop: a pécsi színházfesztivál szervezői milliókat áramoltattak a saját cégükbe

2018. október 12., péntek 20:09

A pécsi portál a Transparency Internationallel közösen, hosszan tartó adatigénylés révén feltárta, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező közösségi tulajdonú cég tavaly és idén összesen 118 millió forintot pumpált át a vezetők magánvállalkozásába.

A Pécsi Stop internetes oldalnak már régebben feltűnt, hogy a színházi találkozót szervező POSZF (Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit) Kft. leszerződött egy furcsa, Aktor Produkció Nonprofit Közhasznú Kft. nevű céggel, amelyben mit ad Isten, erős személyi átfedések voltak, vagyis a POSZT vezetői voltak a magáncég tulajdonosai. Kicsit zavaró, de nem elütés van POSZT és POSZF is a sztoriban, aszerint, hogy találkozó, vagy fesztivál van éppen a rövidítésben.

A tulajdonosok

A lap munkatársai igyekeztek megtudni a két szervezet közötti szerződések tartalmát, de a POSZF ezen kérésekre érdemben nem válaszolt. Korábban fesztivált szervező cég közvetlen önkormányzati tulajdonban volt, de a pécsi önkormányzat tavaly a POSZF-ban lévő minősített többségét átadta a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-nek.

Ez a lépés nehezítette az információhoz jutást, de a lap nem adta fel, és továbbra is igyekezett megismerni azzal az Aktorral a viszonyt, amelyben négy tulajdonos bukkan fel

Szerződés-kikérések

A szerződésekkel kapcsolatos kérdésekre a válaszok tehát nem érkeztek meg, ezért a pécsi Stop július végén a Transparency International Magyarországhoz fordult segítségért.

Az újabb közérdekű adatigénylésre. a cég azt közölte, hogy kiadja a kért szerződéseket, ám ez 330 ezer forintjába kerül az adatigénylőnek. A Transparency ezért szűkítéshez folyamodott, és végül a csökkentett igénylésben megadott szerződéseket már megismerhette.

Tao és egyebek

Kiderült, hogy a felek 2017. június 20-án (vagyis a tavalyi országos színházi találkozó után 3 nappal) már szerződtek. A POSZF nincs regisztrálva előadó-művészeti szervezetként, emiatt viszont nem tudja a Pécsi Országos Színházi Találkozón bemutatott előadások jegybevételei után visszaigényelni a társasági adókedvezményt - tao -, míg az Aktor regisztrált előadó-művészeti szervezetként erre jogosult.

A szerződés szerint az Aktort azért vonták be, mert ez a cég jogosult a tao-pénzek lehívására, és az innen befolyó pluszösszeggel lehet növelni a színházi találkozó szakmai programjaira fordítható forrásösszeget.

A lap szerint az Aktor belépését a tao-törvény felől nézve még el is lehetne fogadni, de sok egyéb szerződés is előkerült, például a szervezési feladatok megosztásáról, ami a lap szerint már érthetetlen, a POSZF tevékenységi köreinek jó része átfedést mutat az Aktoréval.

A cikk részletesen ismerteti a különféle tavalyi és idei szerződéseket

Nem kevés közpénz

A Pécsi Stop szerint az valószínűsíthető, hogy az Aktor a nála landoló pénzből további alvállalkozókat is fizethettek. A 2018-as találkozóra a POSZF az államtól 70, míg a pécsi önkormányzattól 40 millió forintot kapott.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője úgy fogalmazott, hogy erősen aggályos, hogy a közpénzből működő POSZF a bevételei egy részét a saját vezetői érdekeltségébe tartozó cégnek adja át. Szerinte az ügyben a tulajdonosi jogokat immár csak közvetetten gyakorló pécsi városházának kellene intézkednie, lehetséges, hogy ezt ők kifejezetten kezdeményezni is fogják Páva Zsoltéknál.

Rovatok