Index Vakbarát Hírportál

Novemberben jönnek a kirúgások, a megmaradók bére emelkedik

2018. október 17., szerda 14:04

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón lényegében elismerte, hogy léteznek azok a közigazgatási leépítéssel kapcsolatos javaslatok, amelyről az Indexen egy kiszivárgott előterjesztés alapján számoltunk be. 

Mint mondta, a kirúgásban érintettek valós száma kisebb lehet a dokumentumban jelzett 9 ezer főnél, 18 százaléktól akarnak megválni a központi közigazgatásban és hasonló nagyságrendű embertől a központi állami intézményekben. Ez még így is több ezres nagyságrend. 

A miniszter tájékoztatása szerint október második fele helyett novemberben kaphatják meg az értesítőket a kirúgottak, akik között valóban lesznek védett korú munkavállalók (60 év fölöttiek), esetükben a szociális hozzájárulási adó teljes eltörlését tervezi a kormány, hogy könnyebben el tudjanak helyezkedni. 

Mint mondta, valóban léteznek a kirúgottak újraelhelyezkedését segítő tervek, de a közszféra hiányszakmáiba történő átirányításról inkább lehetőségként beszélt. Gulyás szerint egyébként a munkaerőhiány miatt amúgy sem lesz probléma elhelyezkedni a középső országrészben. Az elbocsátásoknak és az egyébként is tervezett új bértáblának köszönhetően a megmaradó tisztségviselők bére emelkedni fog a jövőben. A kevesebb alkalmazott ellenére összességében a költségvetési ráfordítás növelését tervezik, vagyis nagyvonalú fizetésemelésre számíthatnak a központi közigazgatás dolgozói – közölte. 

Rovatok