Index Vakbarát Hírportál

Megtámadta az Altus az MNB döntését

2018. október 19., péntek 09:22

Keresettel támadta meg az Altus Portfólió Kft. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntését, amely 15 millió forintos bírsággal sújtotta a Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezette társaságot – értesült a Magyar Idők bírósági forrásokból. A lap úgy tudja, hogy az Altus előzőleg befizette a bírságot, de mást nem is tehettek volna, ugyanis ellenkező esetben az MNB inkasszóval hajtotta volna be a pénzt.

Az MNB  augusztus elején szabott ki 15 millió forint bírságot az Altus Portfólió Kft.-re "engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás" miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben. A társaság a vizsgált kétéves időszakban csaknem 400 millió forint összegben kölcsönzött pénzt jogosulatlanul több magán- és jogi személynek, köztük a mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégének is 200 millió forint kölcsönt adott.

A jegybank feljelentése alapján a IX. Kerületi Ügyészség rendelt el feljelentéskiegészítést, de a rendőrség bűncselekmény gyanújának hiá­nyában elutasította, hogy nyomozást kezdjen az ügyben. Az MNB emiatt panaszt nyújtott be, aminek a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség helyt adott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést elutasító határozatát hatályon kívül helyezte, és a nyomozás elrendelésére hívta fel a hatóságot.

Dobrev Klára közleményben szögezte le, hogy a kiszabott bírságot az orbáni politika részének tekinti. Dobrev Klára Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint csupán „az lett volna a bűnünk, hogy pár korábbi munkatársunknak, rokonunknak, ügyvédünknek, Czeglédy Csabának és a DK-nak kölcsönt adtunk. Legtöbbnek kamatmentesen, ahol adó- vagy pártfinanszírozási törvény előírta, kamattal. Szerintem ez a normális. Ha tudsz, segíts”.

Rovatok