Index Vakbarát Hírportál

Megpezsdült a kárpótlási jegy piaca. Mi lehet a háttérben?

2018. október 21., vasárnap 15:00

A válasz röviden: nem tudjuk.

Az elmúlt hónapokban, sőt, az elmúlt években nem nagyon volt érdemes rápillantani a kárpótlási jegyek tőzsdei kereskedésére. Szinte nulla likviditás, egy-két kisebb kötés havonta, 600 forint körüli ár. Aztán pár hete megindultak a kötések, október 19-én pénteken például 3 millió forintos kereskedési érték mellett 10 százalékot drágult, és 1000 forint fölé ugrott az ár.

Puszta spekuláció? Vagy tényleg lesz valami felhasználási lehetőség újra. Esetleg valaki hallott valamit és a bennfentes értesüléseit kihasználva halmoz fel?

Egyelőre nem lehet látni semmit, egy kisbefektető ugyan nemrégiben az államot is beperelte, mert nem kap felhasználási lehetőséget, ám a felemás bírói ítélet valami olyasmit mondott ki, hogy az állam köteles elfogadni a jegyeket, ha privatizációt ír ki, ugyanakkor nem lehet kényszeríteni az államot arra, hogy biztosítson felhasználási lehetőséget.

Itt tartunk most, és ami a jegytulajdonosoknak különösen aggasztó lehet, még a kisebb állami részesedések értékesítésénél sem látszik, hogy lehetne jeggyel fizetni.

Figyelni mindenesetre érdemes, ha egy értékpapírral történik valami, utána mozgás jön a kereskedésben. de sokszor fordítva is igaz, ha mozog egy papír, utána szokott vele történni valami.

Rovatok