Index Vakbarát Hírportál

Kúria: Az állam nem felelős a Malév csődjéért

2018. október 24., szerda 08:41 | aznap frissítve

A Kúria döntése szerint a magyar állam nem felelős a Malév csődjéért, ez pedig azt jelentheti, hogy senki nem fizeti ki az alkalmazottak elmaradt bérét – írja a Népszava. A légitársaság csődje óta 800 egykori dolgozó vár arra, hogy megkapja a végkielégítését vagy utolsó néhány fizetését, vannak, akiknek milliókkal tartozik a cég. 

A Bérgarancia alapból ugyan minden dolgozó kapott nagyjából 1,5 millió forintot, a behajtott tartozásokból pedig még további összegeket, ám sok esetben még így sem érték el a kifizetett pénzek a követelések 30-50 százalékát. Összesen mintegy

4,5 milliárd forintnyi ki nem fizetett végkielégítésről vagy bérről lehet szó, amit a légitársaság 95 százalékos tulajdonosaként a volt malévosok szerint az államnak kellene állnia.

A volt alkalmazottak egy része a pénzért pert indított, a bíróságtól pedig annak megállapítását várták, hogy az állam felelős a cég csődjéért. Első- és másodfokon nekik adott igazat a bíróság, az állam azonban fellebbezett, a Kúria október 9-i döntésében pedig hatályon kívül helyezte a korábbi ítéleteket, és azt állapította meg, hogy 

a Malév felszámoláshoz vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta.

Ez nem jelenti azt, hogy senkinek nem kéne megfizetnie a követeléseket (azok továbbra is jogosak), csak azt, hogy nem az állam felelős. Viszont mivel a Malévnak magának nem lesz erre 4,5 milliárd forintja, nem igazán látni, honnan jöhetne össze a pénz, ha már egyszer az állam nem vállalja magára.

A Népszavának a légiközlekedésben dolgozók érdekeit képviselő Hunalpa elnöke, Demeter Csaba azt mondta, véleménye szerint politikai döntés született, a legfelsőbb bíróság "két, igazságügyi szakértők véleményével alátámasztott ítéletet söpört le". A volt dolgozók még nem döntötték el, hogy folytatják-e az ügyet az Alkotmánybíróság vagy akár Strasbourg felé fordulva, vagy esetleg külön kártérítési perekkel.

Akárhogy is, az államnak jól jött a Kúria döntése, mert ha az államot felelősnek nyilvánítják, akkor könnyen zöld utat kaphattak volna a Malév felé irányuló céges követelések is, ezek pedig már nagyobb összeget, mintegy 175 milliárd forintot tesznek ki. 

Rovatok