Index Vakbarát Hírportál

A katasztrófavédelem veszi át a szemétszállítás feladatát

2018. október 26., péntek 21:14

A katasztrófavédelem a Zöld Híd Kft-vel és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-vel péntek este "felmérte, hogy milyen feltételekkel biztosítható a hulladékszállítás hétfőtől a Zöld Híd Kft. ellátási területén, vagyis 116 településen", közölte rövid közleményében a Katasztrófavédelem pénteken.

Azt, hogy hasonló esetben a katasztrófavédelemnek kell átvennie a szemétszállítás feladatát, jogszabály rögzíti. Ilyenkor kétféle eshetőség van, az első, hogy ideiglenes a probléma, ilyenkor a katasztrófavédelem feladata csak addig terjed, hogy kijelöl egy vagy több másik szolgáltatót az országban, amelynek van szabad kapacitása, és át tudja venni egy időre a területet. 

A második a szükséghelyzet esete, ennek elrendeléséhez az kell, hogy közegészségügyi veszélyt állapítsanak meg. Mostanáig szemétügyben nem volt példa ilyesmire Magyarországon, valószínűbb, hogy az első opció válik valósággá a Zöld Híd esetében is. A szükséghelyzetben egyébként a katasztrófavédelem saját állományát kellene bevetni, ami teljes nonszensz lenne, képzeljük el például, ahogy tűzoltók hordják el a kommunális hulladékot ahelyett, hogy a saját munkájukat végeznék.

Gondot jelenthet azonban, hogy ha ki is osztják a feladatot másik közszolgáltatóknak, ők sem biztos, hogy könnyen elbírnak a hatalmas területtel. Hiszen a legtöbben ugyanúgy erejükön felül teljesítenek már évek óta, romló körülmények között.

A kukakáosz okairól, következményeiről és a várható folytatásról itt írtunk részletesebben.

Rovatok