Index Vakbarát Hírportál

Magasabb támogatást kaphat, aki képes kitörni a közmunkaprogramból

2018. október 28., vasárnap 07:29

A kormány november elsejétől megduplázza az elhelyezkedési juttatását azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik sikeresen helyezkednek el a versenyszférában - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az állam jogos törekvése, hogy ösztönözze a közfoglalkoztatottakat (közmunkásokat), hogy próbáljanak az elsődleges munkaerőpiacra boldogulni, ahol, feltéve persze, hogy megállják a helyüket, magasabb béreket is kaphatnak. Varga Mihály  pénzügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában most bejelentette, hogy a munkabér mellett járó elhelyezkedési juttatás havi 45 600 forintra emelkedik, így még jobban motiválhatják a közfoglalkoztatottakat, hogy az elsődleges munkaerőpiacon találják meg a boldogulásukat.

Van rá egy program

A Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését - ismertette Varga Mihály.

Mint mondta, a program keretében adott elhelyezkedési támogatás ösztönzi a közfoglalkoztatottat, aki a versenyszférában történő elhelyezkedése esetén pluszjuttatásban részesül mindaddig, amíg a közfoglalkoztatási szerződése le nem járt volna. A támogatásra az a közfoglalkoztatott is jogosult lesz, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt, ez 2000 forint pluszjuttatást jelenthet naponta - tette hozzá Varga Mihály kiemelve, hogy az elhelyezkedési juttatást eddig 12 ezer fő vette igénybe.

Két megyére külön is figyelnek

A tárcavezető elmondta, hogy a még hatékonyabb kiközvetítés érdekében a kormány külön programot is indított Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami a foglalkoztatási osztályok átalakításával jár. A programnak köszönhetően országos szinten akár 50 ezren is elhelyezkedhetnek az elsődleges munkaerőpiacon 2019 végéig - mondta Varga Mihály.

Nehéz ügy

A közmunkások visszaterelése a piacra rendkívül nehéz feladat, az elmúlt évek programjai alacsony hatékonysággal zajlottak, de azért a közmunkások száma örvendetesen csökken, a valamivel 140 ezer fő feletti közmunkást létszámát a kormány egy éven belül 130 ezer fő alá szoríthatja

Rovatok