Index Vakbarát Hírportál

Kommandósokkal ütött rajta a NAV egy milliárdos bűnszervezet fején

2018. október 29., hétfő 09:07

A NAV pénzügyi nyomozói egy kiterjedt bűnszervezet irányítóit vették őrizetbe. A vagyonvédelmi tevékenységet végző cégek több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek, a bűnszervezet feje és fő segítői már előzetes letartóztatásban vannak – írja az adóhatóság közleményében. 

A bűnszervezet irányítói olyan – főként Tolna és Pest megyében tevékenykedő – céghálózatot hoztak létre, amely alvállalkozói munkaerő-kölcsönző gazdasági társaságokból állt. A láncolat tetején lévő négy gazdasági társaság fővállalkozóként vagyonvédelmi és őrzésbiztonsági munkákat vállalt szabályos alvállalkozói szerződések alapján, különböző megbízók részére. A kisebb-nagyobb létszámot igénylő feladatok tényleges elvégzéséhez azonban már a láncolatban elhelyezett további cégektől kölcsönöztek munkaerőt, és a megbízást közvetítő cégeken keresztül átszámlázták nekik.

Az őrzés-védelmet valójában teljesítő munkavállalók úgynevezett „bukó cégekhez” voltak bejelentve alkalmazottként, utánuk a járulékokat nem fizették meg. A munkaerőt kölcsönbe adó 20 társaság strómanok nevére, székhelyszolgáltatókhoz bejegyzett cég volt, melyek tényleges irányítását a háttérből ugyancsak a bűnszervezet feje és segítői látták el.

A járulékfizetésre kötelezett, munkaerő-kölcsönzéssel, vagyonvédelemmel foglalkozó (bukó) cégeket folyamatosan váltogatták, az ügyvezetői státuszokba strómanok kerültek. A munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnözői kör, melynek célja egyértelműen az adó- és járulékfizetés elkerülése volt,

1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A rajtaütés napján a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói, pénzügyőrei további igazgatóságokkal együttműködve, adórevizorokkal és informatikusokkal kiegészülve négy megyében, harminchárom helyszínen dolgoztak.

A szervezet fő irányítója esetében szükség volt kommandósok bevetésére is, mert az előzetes információk szerint lakóhelyén tíz szabályosan bejelentett, különböző vadász- és egyéb lőfegyvert tartott.

Vele együtt tizenöt gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki aznap a pénzügyi nyomozók, közülük hét főt őrizetbe is vettek és négy esetben előzetes letartóztatást indítványoztak az illetékes főügyészségnél. Végül a bíróság három gyanúsított előzetes letartóztatását és egy bűnügyi felügyeletét rendelte el. A bűnszervezet feje és segítői esetében a bűnszervezetben történt elkövetés miatt húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Az 1,3 milliárd forintos kár mintegy 60 százalékának megtérülését biztosító vagyoni érték megközelíti a 700 millió forintot. A nyomozók ingatlanok, gépjárművek, pénzforgalmi számlán vezetett pénzeszközök, valamint a láncolatban szereplő cégek üzletrészeinek zár alá vételét, illetve lefoglalását kezdeményezték, és az egyes helyszíneken összesen 47 millió forint értékben készpénzt, 11 millió forint értékűre becsült festményt és egyéb értékes ingóságokat – ékszer, óra, érme – is lefoglaltak.

Rovatok